Wednesday, April 9, 2014

Kallima sünnipäev ja vahukoorega mandlijahutort.

Täna sai minu kallimusi I aasta vanemaks ja kuna ma olen haige lapsega kodus kinni istunud, siis ei saanud ma talle kuidagi kinki valimas käia. Ja nii ma siis tegin talle hoopis kooki. Kuna me püüame siin perekondlikult tervislikumalt toituda ja seega väldime jahu ja suhkrut, siis sai kook selline paleo ja lchf segu.

Põhi:
2 klaasi mandlijahu (selline vanakooli teeklaas, jahu randini)
4 munavalget
2 kuhjaga spl mett
vaniljet
1tl küpsetuspulbrit
törts piima (ma ei mõõtnud, aga umbes 1/4 klaasi)
Täidis:
Vaarikatoormoosi (või muud hapukat toormoosi) väike karp (vist oli u 300ml karp v siis pigem rohkem).
Vahukoor 400ml
1tl želatiini graanuleid + 5spl kuuma vett
Kaunistuseks:
Vali ise kas: mandlilaastud, marjad, pähkipuru, šokolaadipuru või midagi muud meelepärast.

Pane ahi 180le sooja.
Klopi munavalged kõvaks vahuks. Sega kuivained omavahel ja siis lisa mesi ning natuke haaval piima, kuniks tainas on hästi segatav aga siiski üpriski paks. Lisa  pool munavalgevahust ja sega aeglaselt sisse. Lisa teine pool munavalgevahtu ja sega nii ettevaatlikult kui võimalik, et segu saaks võimalikult vahune.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja vala tainas sisse ning silu ühtlaseks. Suska ahju ja keera kuumus 160 peale. Küpseta kuniks on kuldpruun. (täna läks umbes 20min, aga kuna ahi unus 180le, siis sai natuke liiga pruun )

Kui põhi on veel leige, siis lõika pooleks koos küpsetuspaberiga ja sule kuhugi õhukindlalt. Mina panin kõrgete servadega küpsetusvormi kaks poolt koos paberiga üksteise peale ja siis kindlalt toidukilega kinni. See nö laagerdumine muudab põhja pehmeks ja laseb niiskuse ilusti kinni hoida. Kook tuleb hea ja mahlane.

Valmista želatiin ja lase jahtuda. Vahusta vahukoor ja viimasel hetkel tilguta u 2spl želatiinisegu vahukoore sisse samal ajal ikka vahustades. Võib ju ka rohkem panna, aga mulle meeldib pehmem vahukoor.
Ülejäänud želatiin läheb moosi sisse, kui see on liiga vedel ja on oht, et põhi imeb mahla sisse ja täidisesse jäävad vaid kuivad kestad :)  Moos vali just mis meeldib. Minul on ilma suhkruta lihtsalt purustatud vaarikad. Ilmselt oleks põldmari või ka mustsõstar hea. peamine, et tugeva maitsega ja hapukas. Minimaalse suhkruga või üldse ilma. Pole vaja magusat moosi, sest põhjas olev mesi on tervele koogile piisav. Moosi ma panen järgmine kord kindlasti rohkem ja ka želatiini panen rohkem, et oleks selline mõnus värske marjakiht.

Võta põhjad välja ja eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber. Pane serveerimisalusele 1 põhjapool. Peale moos ja paks kiht vahukoort. Siis jälle põhi ja moos ja vahukoor.

Kaunista mandlilaastudega. Või riivitud šokolaadiga. Või mingite muude pähklite või ka marjadega.

Pane külmikusse õiget aega ootama. Kui suudad :D

Meie sõime ja väga hea tuli. Moos oleks võinud olla midagi kangemat. Põldmari oleks ilmselt super olnud aga kahjuks on varud otsas. Ei suutnud ma eelmine aasta suure rasedakõhuga nii palju kraavides küürutada, et piisavalt põldmarju korjata. See aasta olen tragim :)
Ka sünnipäevalaps kiitis ja oli põhja pehmusest ja mahlasusest üllatunud, kuna minu esimene katsetus mandlijahust kooki teha kukkus haledalt läbi :D

No comments:

Post a Comment