Ossam tossam kui palju ma viimasel ajal küpsetanud ja otse loomulikult ka maiustanud olen. Päris karm kohe. Aga kuna küpsetised tulid head, siis panen siia ka ruttu retseptid kirja.
Esmalt minu nn firmakas, ehk šokolladi-mee kook. Retsept on originaalis Nigella lehelt, aga ma olen seda ajaga natukese tuuninud ja nii on sell natuke ka minu "nägu" küljes. Viimane kord tehes juhtus aga nii, et I tõi nisujahu asemele kogemata täistera rukkijahu ja nii sai koogike hoopis huvitava, aga väga mõnusa maigu. Tegin kooki vabariigi aastapäevaks ja seega oli väike leivane mekk igati asjakohane. Just selle viimase retsepti siia panengi.
Kook:
100g tumedat šokolaadi (olen teinud ka piimakaga pooleks)
275g heledat muscavado suhkrut (olen teinud ka fariinsuhkruga)
225g võid
125ml vedelat mett
2 suurt muna
200g jahu
1tl soodat/küpsetuspulbrit
1sl kakaod
250ml keevat vett (mina asendan 50-57ml rummiga)
Glasuur:
60ml vett
125ml vedelat mett
175g tumedat šokolaadi
75g tuhksuhkrut
Kook küpseb 180 kraadi juures u 1,5 tundi. Kui pealt on küps, siis kata fooliumiga ja piilu u 15min tagant.
Koogitaina jaoks segan köögikombainis kõik asjad peale vedelike esmalt ühtlaseks massiks ja viimasena lisan segades keeva vee ja rummi. Tainas jääb väga vedel, aga see peabki nii olema ;) Kallan võiga määritud koogivormi ja ahju. Kasutanud olen erinevaid vorme, et saada erineva kujuga kooki. Kook kerkib päris hästi, seega mahult on kõige sobilikun 24cm läbimõõduga vorm. Kook jääb niiske ja pehme ja mõnus :)
Väga hästi sobib kõrvale hapukas moos, näiteks ilma suhkruta tehtud vaarika toormoos. Ja vaid näpuotsa suhkruga tehtud vahukoor.
Minu leivamaitselise koogi puhul oli pool jahust täistera rukkijahu.
Viimane kord ma glasuuri ei tenud. Lõikasin hoopis koogi pikuti kaheks ja panin nii vahele kui peale kreeka jogurti ja mee segu. Kaunistasin mustikate, vahukoore ja riivitud tumeda sokolaadiga.
Olen lisanud veel kreeka pähkleid, mis minu arust sobivad lausa imeliselt :)
---
Järgmiseks tegin toorjuustu mustika kooki oma sünnipäeva külalistele. Väga mõnus ja lihtne retsept, mis pärit vist nami-namist, kui ma nüüd ei eksi. Koguseid natuke muutsin, sest magusaineid oli minu jaoks liiga palju.
Põhi
180g digestive küpsiseid
80g võid
Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru segu 24cm läbimõõduga vormi põhja. Pane külmikusse tahenema. Mina panin võrmi servadesse küpsetuspaberi ka.
Sisu:
600g toorjuustu
200g valget šokolaadi (originaalis oli 300, aga seda oleks olnud ilmselgelt liiga palju)
2sl suhkrtu
1tl vaniljesuhkrut
600g mustikaid
Pane šokolaad vesivanile sulama ja vahusta toorjuust suhkrutega kreemjaks. Jahuta sulanud šokolaad natuke maha ja sega toorjuustu hulka. Kalla vormi ja peale pane mustikad, mis vajuta õrnalt toorjuustu sisse. Lase külmas olla 4+ tundi.
Mina tegin koogi valmis eelmisel õhtul ja seega oli see mul külmas üle 12 tunni. Lisaks niristasin ma üle jäänud sokolaadist peale säbrumustri, mis jäi väga ilus, aga natuke liiga kõva. Järgmine kord segaks mustri tegemiseks sokolaadile vahukoort hulka ja siis jääks see veits pehmem. Samuti lisaks toorjuustule suts sidrunit. Kerge hapukus sobiks sellele koogile hästi.
---
Eile viisin talli ka koogi oma sünnipäeva puhul. Esialgu mõtlesin küpsetada šoksikooki aga kuna kodus ei olnud vajalikke asju, siis loobusin. Vaatasin mis kodus oli ja nii sai sellest muretaina põhjaga mustikakook. Peale veel beseekiht, sest mulle väga meeldib see asi :D
Põhja retsepti leidsin googeldades kusagilt blogist, mida ma viitamiseks enam leida ei suuda.
150g võid
100g suhkrut
1 muna
0,5tl soola
0,5tl küpsetuspulbrit
240g jahu
Sega toasoe või, suhkur ja muna ühtlaseks massiks. Sega laual kuivained. Kalla munasegu jahu peale ja haki noa, või siis ka pahtlilabidaga, nagu seal blogis soovitati, kuniks moodustub munapudru taoline mass. Vajuta segu 5-10 liigutusega palliks, mässi kilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi puhkama. Mida vähem käsi kasutada, seda parem pidavat tainas ja hiljem ka küpsetis tulema.
Kui aeg käes, siis rulli tainas küpsetuspaberi ja toidukile vahel parajaks ja pane vormi põhja ja äärtele. Tee kahvliga augud sisse, suru tugevasti peale küpsetuspabed ja võimalusel lisa raskus. Küpseta põhja 200 kraadi juures u 12 min, eemalda raskus ja pealmine küpsetuspaber ning küpseta veel 5min.
Kuniks põhi eelküpseb valmista sisu.
3 munakollast
300g hapukoort.
3sl suhkrut
Beseekiht:
3 munavalget
3 kuhjaga sl suhkrut
Minul oli seekord kõvasti rohkem muna, sest 2 muna läks nii katki, et ma ei saanud valget ja kollast eraldatud. Ja hapukoort oli vähem. Ausalt, ma ei teagi seda õiget vahekorda selle katte jaoks. Iga kord panen nagu juhtub ja tulemus on siis kah... nagu juhtub :D
Kui põhi oli enam-vähem, siis kallasin u 600g mustikaid peale ja kohe sinna otsa hapukoore-muna segu ja tagasi ahju.
Küpses see seal omajagu. 20min vähemalt. Kui oli enam vähen tahkunud, siis lasin munavalge vahtu, lisasin vähe haaval pidevalt vahustades suhkru. Tõstsin vahu koogi peale ja uuesti ahju, kuniks pealt oli ilus pruunikas.
Tulemus tuli täitsa hää. Tallis rahvas kiitis ja mulle endale meeldis ka, seega teine kordki ;)
No comments:
Post a Comment