Sunday, May 31, 2015

Tort

Minu kallis poja sai 6 aastaseks ja selle tähtpäeva puhul võtsin julguse kokku ja tegin oma elu esimesed tordid. Esimene katsetus oli laste peole batuudiseskuses ja tuli täitsa hea aga oli väikesi vigu, mida edaspidi meeles pidada ja vältida.
Katse kaks sai tehtud eile õhtul tänaseks kodupeoks ja see tuli ausalt ka väga hea. Siinkohal püüangi retsepri ka kirja panna.

Mahlane vahukoorekreemi tort šokolaadiglasuuriga. (Ümar lahtikäiv koogivorm 24cm)

Biskviitpõhi (2tk)
3 muna
3 supilusikat suhkrut
3 supilusikat jahu

Pane ahi sooja 220 kraadile. Kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja pane serv tagasi. Määri paber ja küljed õliga.
Vahusta munad korraga köögikombainis või miksriga (umbes 10 min). Kui vaht on paks, lisa vahustades aeglaselt suhkur. Vahusta veel natuke. Sõelu!!! jahu ja sega ettevaatlukult natuke haaval sisse. Vala tainas vormi, silu ühtlasemaks ja pane ahju.
Küpseta 220ga u 15min, kuni on kuldpruun ja tikk jääb puhtaks. Vahepeal ei ole hea ahju ust väga lahti teha, sest temperatuuri kõikumine ei mõju hästi. 
Keera pliit välja ja lase põhjal ahjus rahulikult jahtuda tehes ahju ukse vahele esmalt väikese praokese, siis suurema ja siis jälle natuke suurema jne. Kui kohe uks lahti teha või küpsetis välja võtta, siis vajub lössi. Kui ahi on jahtunud võta kook vormist ettevaatlikult välja ja korda protsessi teise põhja jaoks.

Täidis:
400ml vahukoort
150g toorjuustu
kohupiimakreemi (oli umbes pool toru järgi)
3 supilusikat suhkrut, või maitse järgi rohkem või vähem.
Meelepäraseid pehmemaid marju. Mustikaid, vaarikaid või mis just meeldib. Mina panin mustikaid.

Vahusta vahukoor 1 supilusika suhkruga tugevamapoolseks vahuks. Vahusta toorjuustu ja kohupiimakreemi segu ülejäänud suhkruga. Pane magusat just oma maitse järgi. Klopi vahud kokku.

Immutamiseks:
Vaarika toormoosi ja piima segu umbes 1:1. Või mõni muu meelepärane hapukas mahl.

Kata tordialuse ääred küpsetuspaberi ribadega ja aseta peale üks põhi nii, et paberi servad oleks põhja all. Immuta natuke. Laota peale kiht marju ja siis veidi üle poole vahukoorekreemi. Pane teine põhi ja immuta julgemalt. Peale marjad ja ülejäänud kreem. Silu pealt nii siledaks kui saad ja pane külmkappi.

Šokolaadiglasuur:
100g piimašokolaadi
100g tumedat šokolaadi
100ml vahukoolt

Kuumuta vahukoor peaaegu keemiseni, tõsta pliidilt ja lisa tükeldatud šokolaad. Lase šokolaadil sulada ja sega ühtlaseks. 
Lase segul natuke jahtuda. Kalla veel voolav segu koogi keskele ja silu võimalikult suure noaga siledaks. Lase ka külgedele voolata ja kata küljed ning silu. Lase külmikus taheneda. Soojenda glasuur uuesti voolavaks ja kata kook teise kihi glasuuriga.

Kaunista meelepärasega ja lase natuke külmikus taheneda. Naudi kas kohe või järgmisel päeval :)



No comments:

Post a Comment